unFootprint gaat voor 100% transparantie in CO2 compensatie

unFootprint gaat voor 100% transparantie in CO2 compensatie

unFootprint 100% transparantie in CO2 compensatie

Plant via unFootprint bomen en maak een netto positieve impact op het klimaat. unFootprint geeft real-time inzicht in de impact en biedt 100% transparantie in CO2 compensatie met unieke producten voor extra klantbinding. Het beeldmateriaal in deze blog is verstrekt door unFootprint en wordt met toestemming van unFootprint gebruikt.

Arjan Kwakkel

Wat is het verhaal achter unFootprint?

Tijdens mijn duurzame data inspiratie reis sprak ik met Arjan Kwakkel, oprichter van unFootprint. Arjan: “Bij mijn vorige werkgever raakte ik betrokken bij een project waar we met software de samenleving verduurzaamden. Dat deden wij door mensen de juiste inzichten te geven om duurzaam te handelen. Dat inspireerde mij om na te denken hoe IT kan helpen de samenleving te verduurzamen. Het plaatje kwam bij elkaar na 9 dagen met vrienden in Noorwegen in de natuur gelopen te hebben. Bomen planten om een netto positieve impact te maken als organisatie en tegelijkertijd de klantbinding te vegroten.”

Wat wil je met unFootprint bereiken?

Arjan: “Ik wil de economie helpen te verduurzamen, zodat de natuur centraler gaat staan in onze maatschappij. Daarom is het belangrijk dat organisaties samen met de klanten aan de slag gaan om zo duurzaam mogelijk te opereren. Co2-uitstoot verminderen is nog geen undo van je footprint. Daarom is het ook nodig om de resterende uitstoot te compenseren. Ik wil hier aan bijdragen door 100% transparantie in het planten van bomen en C02-compensatie te geven. Het doel is een win-win-win situatie, voor het bedrijf, de klant en de natuur.”

Welke transparantie mist er dan bij CO2 compensatie?

Arjan: “Wereldwijd zijn er tientallen organisaties die zich bezighouden met het planten van bomen en/of het behouden van bestaand bos. Het is dan ook makkelijk om door de bomen het bos niet meer te zien. Welke organisatie past het beste bij mijn doel? unFootprint heeft een lijst opgesteld met meer dan 30 uitgangspunten en criteria die we gebruiken om boomplantpartners te beoordelen.”

transparantie in CO2 compensatie door locatie boomArjan vervolgt: “Als je nu ergens aanvinkt dat je Co2 wil laten compenseren voor je bestelling, dan zie je vaak niet wat er met je donatie gebeurt. Worden er bomen geplant? Wanneer zijn ze geplant en hoeveel Co2 hebben ze al opgenomen? Je doet een bewuste actie voor het klimaat, maar het enige wat je ziet is een afschrijving op je bankrekening. Door negatieve verhalen is er daarom een vertrouwensissue bij consumenten.

Dit wil ik oplossen door je donatie te laten volgen. Denk aan het delen van actuele CO2 compensatie cijfers, foto’s en updates rondom de projecten. Daarvoor koppelen we je donatie aan een individueel boomplantproject. Momenteel werken we zelfs aan een toepassing om via de GPS coördinaten van de boomplantprojecten inzicht te geven in de locatie en gegevens van de boom zoals wanneer deze geplant is.”

Hoe werkt CO2 compensatie via bomen?

Arjan: “Klimaatverandering vraag om snelle actie daarom berekenen we altijd hoeveel bomen je moet planten om in maximaal 5 jaar CO2-neutraal te zijn (uitgaande van de gemiddelde groei van een boom). Het is meegenomen dat je dan over de gehele levensduur van de boom een netto positieve impact op het klimaat maakt.”

Hoe werkt deze gemiddelde CO2 compensatie dan precies?

Arjan: “Als een boom geplant is duurt het tussen de 20 en 40 jaar voordat deze zo goed als volgroeid is. De groei van een boom verloopt volgens een S-curve: in eerste instantie neemt een boom weinig op. Daarna volgt de groeispurtfase en tot slot neemt de CO2-opname af totdat de boom zo goed als volgroeid is. Het verloop van de S-curve is afhankelijk van de boomsoort, het klimaat én de omgeving.”

unFootprint badgesWelke diensten biedt unFootprint aan?

Arjan: “Onze klanten willen van nature een duurzame bijdrage leveren. Met het unFootprint platform kan je bomen laten planten voor acties van je klanten. Denk bijvoorbeeld aan een boom per verkocht product. Ook kan je Co2-uitstoot laten analyseren en compenseren.
unFootprint geeft real-time inzicht in de impact en biedt transparantie in CO2 compensatie met unieke producten voor extra klantbinding. Op je eigen site kan je met widgets de positieve impact tonen die jouw organisatie heeft gemaakt en enlke klant kan (automatisch) een e-mail en certificaat ontvangen met informatie over de geplante bomen.
Diensten van unFootprint zijn o.a.

      1. Plant bomen voor elk verkocht product
      2. Inzicht in CO2 uitstoot en compensatie
      3. Certificaten en cadeaukaarten.”

Hoe werkt het unFootprint platform?

Arjan: “unFootprint koppelt via een API met bedrijfssoftware van onze klanten waardoor bijvoorbeeld automatisch bomen geplant kunnen worden als een order aangemaakt wordt en waardoor het actuele bomenaantal getoond kan worden op de website. Ook kunnen klanten via het unFootprint portaal alles regelen.”

unFootrpint API

Hoe gaat unFootprint om met privacy van data rondom de boomplantprojecten?

Arjan: “Hiervoor werken we nauw samen met onze boomplantpartners. We hebben onze volledige database gedocumenteerd voor AVG/GDPR. Je moet zeker rekening houden met privacy gevoelige elementen: hebben de boeren toestemming gegeven voor het delen van GPS coördinaten, hebben mensen die op foto’s staan toestemming gegeven.”

Iphone bericht CO2 opname

Iphone bericht donaties

Iphone bericht na bestellingIphone bericht bomen planten

Toekomst visie: 100% transparantie via unFootprint

Arjan: “Het is mooi dat bedrijven hun klanten inzage geven in de geplante bomen, maar consumenten willen een stap verder. We werken aan het creëren van de ultieme CO2 boomplant ervaring. Hierbij kunnen ook consumenten:

 • Bomen claimen vanuit verschillende projecten op hun eigen account
 • Alle boomplantprojecten individueel volgen van zaadje tot boom tot op de GPS locatie
 • Updates en CO2 compensatie cijfers ontvangen
 • Achtergrond informatie over de projecten lezen.”

Duurzame inspiratie?

Arjan Kwakkel heeft mij geïnspireerd hoe je de CO2 compensatie keten 100% transparant kunt maken door donaties aan boomplantprojecten te koppelen. Dit om nog meer mensen een netto positieve impact op het klimaat te laten maken. Via boomplantpartner Trees for the Future is er zelfs een meetbare positieve impact op 9 van de Sustainable Development Goals!

Gebruik jij je data ook duurzaam?

Ik geloof in een duurzame datawereld en maak daarvoor een inspiratiereis en deel mijn ervaringen in blogs op social media. Gebruik jij je data ook duurzaam? Ik kom graag met je in contact.

transparantie in CO2 compensatie door certificaat