Door slimme energie data een business case voor zonnepanelen op oost/west

Door slimme energie data een business case voor zonnepanelen op oost/west

Bart KokIn dit blog bespreek ik met Bart Kok hoe je met slimme energie data vraagstukken kunt oplossen op in de energietransitie. Bart is mede-oprichter van EMBATO een onafhankelijk technisch energiemanagement en -transitieadvies voor het MKB en een expert op het gebied van slimme energie data. Het beeldmateriaal in deze blog is verstrekt door EMBATO en wordt met toestemming van EMBATO gebruikt.

Bart weet me gelijk te verrassen met een uitdagende casus.

Is er een business case voor zonnepanelen op oost/west?

Bart: “Normaal is het uitgangspunt om zonnepanelen op zuid te leggen voor het hoogste rendement. Het betreft een traditionele melkveehouder. Melken in de vroege ochtend en avond. Maar wat valt op als we naar het historische energieverbruik kijken?”

Slimme energie data

Bart vertelt verder: “De energieafname piekt juist in vroege ochtend en in de avond terwijl zonnepanelen juist gedurende de dag energie opwekken. Dit zien we vaker. Het opwekken van duurzame energie is niet gelijktijdig met het verbruik.”

We bespreken ruwweg 3 opties die de melkveehouder heeft.

  1. Optie A: zonnepanelen op zuid leggen voor het maximale rendement. Eigen verbruik van de duurzame energie zal minimaal zijn en dus vol inzetten op het terug leveren aan het stroomnet en gebruik maken van de salderingsregeling. Hier zit wel een maar aan. Deze regeling wordt waarschijnlijk afgebouwd na 2023. De politieke besluitvorming hierover is doorgeschoven naar het nieuw te formeren kabinet. Een onzeker element in de business case dus.
  2. Optie B: zonnepanelen juist op oost/west leggen zodat juist hogere opbrengst in ochtend en avondzon gerealiseerd wordt. Dit klinkt duurzaam en daarmee goed maar is door het lagere rendement vergeleken met zonnepanelen op zuid niet de economisch beste keuze vergeleken met Optie A.
  3. Optie C: ook investeren in melkrobots zodat energieverbruik gedurende de dag constanter wordt maar waarin ook duurzamer in energiebehoefte doordat er door zonnepanelen in voorzien kan worden.

Bart: “uiteindelijke keuze ligt natuurlijk bij de opdrachtgever. Deels rationele economische afweging maar deels ook duurzame keuze voor een betere wereld.”

Hoe pakken jullie energietransitie adviestrajecten aan?

Het adviseren over een energie strategie begint bij ons altijd bij meten=weten. Welke uitdagingen zijn er op het duurzame pad? Welke keuzes en welke volgordelijkheid zijn aan te bevelen. Vaak is het in de praktijk een meertrapsraket.”

Slimme energie data

Hoe gebruikt EMBATO hierbij slimme energie data?

Kijk gerust eerst de demo van het door EMBATO ontwikkelde energie dashboard.

Bart: “wij staan voor een data-gedreven aanpak. Daarbij past een energie dashboard. Vaak helpt dit gelijk om mensen bewust te laten worden over hun energieverbruik en daarmee helpen we onze opdrachtgevers om besparingskansen te identificeren. Daarnaast maakt het beslissingen over verduurzamen makkelijker.”

SDG11SDG7

Duurzame inspiratie?

Bart heeft me zeker geïnspireerd hoe met slimme energie data mensen kunt helpen bij het maken van keuzes omtrent het energie besparen en hoe verder te verduurzamen.

Gebruik jij je data ook duurzaam?

Ik geloof in een duurzame datawereld en maak daarvoor een inspiratiereis en deel mijn ervaringen in blogs op social media. Gebruik jij je data ook duurzaam? Ik kom graag met je in contact.