Polpo versimpelt politieke monitoring radicaal met kunstmatige intelligentie

Polpo versimpelt politieke monitoring radicaal met kunstmatige intelligentie

De duurzame datareis komt ook naar politiek Den Haag. Ik sprak met Johan van Zaanen, een van de co-founders van Polpo, het politieke monitoringsplatform van de toekomst. Onderwerp van gesprek is hoe kunstmatige intelligentie politieke monitoring radicaal kan versimpelen. Het beeldmateriaal in deze blog is verstrekt door Polpo en wordt met toestemming van Polpo gebruikt.

Ik doe me voor als lobbyist van een belangenorganisatie die de Sustainable Development Goals belangrijk vindt. Op het juiste moment wil ik de juiste brief op de juiste toon aan de juiste persoon in Den Haag sturen.

Wat is het probleem met politieke monitoring?

Johan: “Dagelijks komen er veel documenten online vanuit politiek Den Haag. Dit kan oplopen tot wel duizenden verschillende politieke documenten per maand over allerlei onderwerpen. Deze openbare data wordt veelal handmatig gevolgd. Het is vaak een zoektocht om de voor jou relevante documenten te vinden. Polpo heeft een platform gebouwd dat met gebruik van kunstmatige intelligentie deze grote stroom aan data gepersonaliseerd toegankelijk weet te maken voor individuele professionals die met politieke informatie werken.”

“Daarnaast is de trend dat de hoeveelheid digitale informatie vanuit Politiek Den Haag snel toeneemt door verdergaande digitalisering. Het aantal politiek relevante online bronnen is daarmee rap gegroeid. Het wordt steeds meer en complexer. Wij springen in dat gat om het werk van professionals die met politieke informatie werken makkelijker te maken. Radicaal makkelijker.”

Hoe werkt politieke monitoring via Polpo?

Johan: “Op je persoonlijke dashboard zie je welke updates gepubliceerd zijn en overeenkomen met jouw interesses.”

“Jij geeft bijvoorbeeld aan dat je de ‘Sustainable Development Goals’ volgt. Met 1 druk op de knop doorzoekt ons algoritme alle documenten die de laatste jaren gepubliceerd zijn op de zoekterm ‘Sustainable Development Goals’. Het blijkt dat in mei veel jaarverslagen van ministeries gepubliceerd zijn aan de Tweede Kamer waarbij gerapporteerd is op de SDG’s.“

Wat is er zo bijzonder aan het Polpo platform?

Johan: “Onze politieke monitor werkt beter dan bijvoorbeeld Google Alerts. Zoektermen zijn relevant in een bepaalde politieke context. Er is een verschil tussen een Kamerlid dat aangeeft ‘energie’ te krijgen van een geslaagd werkbezoek en een debat dat gaat over duurzame ‘energie’. Wij hebben ons algoritme getraind om dat verschil in context te herkennen. Polpo levert daarom heel nauwkeurig relevante informatie aan. Wij gebruiken daarvoor kunstmatige intelligentie op basis van de IBM Watson technologie.”

“Onder de motorkap werkt dit met een supervised machine learning algoritme. Zo is er geen risico dat het algoritme op termijn een bubbel creëert. Iemand die monitort op ‘arbeidsomstandigheden’ binnen de Nederlandse context, zal geen informatie getoond krijgen over ‘arbeidsomstandigheden’ in internationale context. Hiermee maakt ons algoritme traceerbare, niet politiek gekleurde, maar politiek thematische keuzes. Het is dus niet zo dat, als je veel pro-klimaatbeleid stukken leest, het algoritme je vervolgens geen anti-klimaatbeleid informatie toont en een bubbel zou creëren.

Daarnaast kan een gebruiker zelf de scherpte van de filters en context analyse instellen. Hierdoor kunnen we altijd herleiden waarom het algoritme een bepaald document wel of niet heeft laten zien. Explainable AI in de praktijk dus.”

Duurzame inspiratie?

SDG16Stel je voor dat je als professional per dag 50-100 updates moet bijlezen en bepalen wat er relevant is voor je achterban en gepaste actie te nemen. Johan heeft me zeker geïnspireerd hoe je met het Polpo platform en kunstmatige intelligentie dit radicaal makkelijker kunt doen. Maar ook hoe dit zonder bubbels gebeurt en uitlegbaar blijft. Een mooie duurzame data toepassing zodat burgers, bedrijven en instellingen hun belangen kunnen behartigen bij vertegenwoordigers in Politiek Den Haag.

Gebruik jij je data ook duurzaam?

Ik geloof in een duurzame datawereld en maak daarvoor een inspiratiereis en deel mijn ervaringen in blogs op social media. Gebruik jij je data ook duurzaam? Ik kom graag met je in contact.