Maak een topografische tijdreis met duurzame data!

Topografische tijdreis door Zandweg-Oostwaard in Maarssen

Een aantal jaar geleden zijn wij verhuisd naar de woonwijk Zandweg-Oostwaard in Maarssen. Leuk om eens een topografische tijdreis te maken hoe de woonwijk ontstaan is. Op Topotijdreis.nl staan zowel topografische kaarten (1815-2020) als luchtfoto kaarten (2006-2020). Je kunt makkelijk inzoomen op een regio / locatie.

We starten in 20202020

Hoe zag het eruit in 1976?

1976 is mijn geboortejaar. Van de huidige woonwijk Zandweg-Oostwaard nog geen spoor te bekennen.

1976

Hoe zag het eruit in 1940?

Mijn dochter heeft onlangs een schoolproject over de 2e wereldoorlog gedaan. Vandaar dat we even gekeken hebben naar de situatie in 1940. Leuk dat we hier ‘Steenoven de IJsvogel’ zien staan. We hebben ons altijd afgevraagd waarom de straatnamen ‘Steenoven’ en ‘IJsvogel’ naast elkaar lagen in de woonwijk. Ook weer duidelijk.

1940

De topotijdlijn gaat zelfs meer dan 200 jaar terug tot 1815!

Herkenbaar blijft het verloop van de rivier de Vecht langs de Oostwaard. Begrijpelijk dat de mate van detail op de landkaart anders is dan we tegenwoordig gewend zijn.

1815

Duurzame inspiratie?

Soms ben ik best kritisch over ‘oude’ data die toch niet meer gebruikt wordt en dan beter weggegooid kan worden. Dat is bij openbare data niet terecht want er zijn altijd mensen die in archieven bepaalde historische data zoals landkaarten opzoeken. Maar dit blijft voor het grote publiek toch redelijk verborgen. Daarom vind ik het zo mooi dat Topotijdreis.nl juist laat zien hoe landkaarten op een aantrekkelijke manier op een tijdlijn te plaatsen en daarmee landkaarten voor een breder publiek toegankelijk te maken. Duurzamer omgaan met data dus.

Maar dit zou niet mogelijk zijn als de oorspronkelijke data niet goed vastgelegd wordt. In Nederland mogen we trots zijn op alle publieke diensten en openbare databronnen. Via data.overheid.nl kun je bijvoorbeeld al toegang krijgen tot meer dan 20.000 verschillende openbare databronnen.

SDG9

SDG16Gebruik jij je data ook duurzaam?

Ik geloof in een duurzame datawereld en maak daarvoor een inspiratie reis en deel mijn ervaringen in blogs op social media. Gebruik jij je data ook duurzaam? Ik kom graag met je in contact.