Meten = Weten. Data maakt energie besparen zonneklaar!

Joren Harmanny Co-founder Groenpand

Inzicht krijgen over energie besparen in je huis of bedrijfspand is niet altijd even makkelijk.  Ik sprak hierover met Joren Harmanny (Co-Founder Groenpand) en hij vertelde hoe data duurzame impact zonneklaar maakt en daarmee een duurzame reis juist versnelt.

Betekenis ‘zonneklaar’ volgens Van Dale:
zon·ne·klaar (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
volstrekt duidelijk

Groenpand

In 2013 is Groenpand begonnen als aanbieder van zonnepanelen, inmiddels is de missie het volledig vergroenen van panden. Joren: “We zijn jaren geleden begonnen met gewoon zonnepanelen te verkopen. Na een paar jaar gebeurde er iets grappigs.  We gingen ze toen ook aansluiten op Internet en toen konden we de gebruikers een App aanbieden. Toen de gebruikers op de App gingen kijken naar de zonne energie opbrengst kregen ze een soort van ijkpunt. Deze bewustwording leidde tot enthousiasme en men ging ook andere zaken verduurzamen Deze bewustwording leidde tot enthousiasme en men ging ook andere zaken verduurzamen zoals isoleren van de woning of een warmtepomp; een mooie duurzame reis.”

Energie besparen: meten = weten

In het Klimaatakkoord staan afspraken die moeten leiden tot een forse verlaging van de CO2-uitstoot de komende jaren. Doel: 49% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990.

Veel consumenten en bedrijven zijn zich niet bewust wat ze duurzamer kunnen doen en welke energie besparing te halen valt. Laat staan welke CO2 reductie mogelijk is. Meten = weten.

Joren gaf een voorbeeld van een zorginstelling met ruim 60 panden. Aan het begin had men niet scherp hoeveel de geconsolideerde energiekosten waren van de groep. Na energiescans kon per locatie de energie efficiency in kaart gebracht worden waarmee de zorginstelling keuzes kon maken over te nemen duurzame initiatieven en de business case daarachter.

Energie efficiency modelleren via een ‘Digital Twin’

Wil je duurzamer zijn en energie besparen dan moet je het begrip energie efficiency snappen. Simpel gezegd betekent het met minder energie dezelfde taak uitvoeren. Energie dat je niet gebruikt hoeft ook niet opgewekt te worden.

Juist bij het bouwen en verbouwen van panden heb je een mooi moment om na te denken over de energetische warmtebehoefte en hoe dit zo duurzaam mogelijk in te richten. Joren legt uit: “energetische warmtebehoefte kunnen we met software berekenen op basis van gebruikswensen (bijv. temperatuur, aantal gebruiksuren) en variabelen (bijv. m2 in de ruimte, isolatiewaarde). Daarmee maken we vanuit een 3D tekening een ‘Digital Twin’ van het gebouw. Op deze manier krijg je de energie efficiency in beeld en helpt het je inzichtelijk te maken welke energiestromen je eruit kunt halen en welke bespaarmogelijkheden er dan zijn. Duidelijke bouwstenen voor een business case.”

Even een uitstapje ter toelichting. Groenpand gebruikt bij het modeleren en het maken van een ‘Digital Twin’ het software programma Vabi elements. Hier zit echt een stukje slim omgaan met data achter. Vabi maakt veelzijdige gebouwinformatie simpel toegankelijk en toepasbaar. Vabi combineert daarvoor gebouwenkennis en algoritmes.

Slim energieverbruik

Verduurzamen van panden gaat verder dan energie scans, zonnepanelen, warmtepompen en groene daken. Ook het gelijktijdig opwekken en verbruiken van energie helpt. Wassen als de zon schijnt in plaats van wassen in de avond.

Hiervoor moet je de consument wel meekrijgen. Joren licht toe: “je begint met weersmodellen om de zonne energie opbrengst te voorspellen, dit deel je met de consument via de App die daardoor een signaal krijgt wanneer ‘heavy-load’ stroomverbruik in te plannen. De consument zet dan bijv. de wasmachine met was erin klaar op autostart modus. Als de zon gaat schijnen gaat de wasmachine automatisch aan.“

Dit klinkt als gedragsverandering en daarom lastig. Maar het heeft wel twee duurzame effecten. Ten eerste is er minder stroomverlies tussen het zonnepaneel en je wasmachine dan als er stroom uit een centrale geleverd moet worden. Ten tweede is het lastig om stroom op te slaan. Dus als de zon schijnt en als de wind waait wil je de opgewekte stroom ook echt gebruiken.

Joren: “Idealiter wil je de vraag naar stroom aanpassen op het aanbod van zonne energie en windenergie.  Het aanbod is niet controleerbaar maar tot op zekere hoogte wel voorspelbaar. Daarom dus wassen als de zon schijnt!”

Duurzame inspiratie?

Persoonlijk heb ik nieuwe inzichten gekregen hoe data bij Groenpand bijdraagt aan een duurzame wereld. Dit gaat verder dan een goed onderbouwde business case maken voor duurzame initiatieven, maar elke dag de consument helpen bij energie besparen en slimmer energieverbruik.

Gebruik jij je data ook duurzaam?

Ik geloof in een duurzame datawereld en maak daarvoor een inspiratiereis en deel mijn ervaringen in blogs op social media. Gebruik jij je data ook duurzaam? Ik kom graag met je in contact.

SDG7SDG11SDG13