Duurzame AI: Camenai de digitale passagier detecteert zwerfafval in de buitenruimte

Duurzame AI: Camenai de digitale passagier detecteert zwerfafval in de buitenruimte

Ik ging in gesprek met Hugo Bellaart (Managing director Camenai) over hun duurzame AI toepassing. Camenai levert simpel gezegd een digitale passagier die zwerfafval detecteert in de buitenruimte.

Huh, welk probleem lossen jullie daarmee eigenlijk op?

Hugo: “Zwerfafval; veel mensen storen zich eraan. Er is vaak een beleving, gevoel, dat ergens veel zwerfafval ligt. Maar er zijn eigenlijk geen feiten voorhanden. Probeer maar eens elke dag in een grote stad te monitoren hoeveel zwerfafval er ligt.

Maar ook de beschikbaarheid van een actueel beeld van de buitenruimte – wekelijks of maandelijks – is al een belangrijke innovatie voor gemeenten en waterschappen. Gemeenten moeten het nu hebben van beelden die misschien eens in het jaar worden ingewonnen. Een aannemer heeft net de straat opgemaakt en kabels gelegd. Heeft ie dat netjes gedaan, hoe zag de straat er eigenlijk uit voordat ie begon?”

Wat doet jullie digitale passagier dan precies?

Hugo: “In steden rijden al veel voertuigen rond, denk aan handhaving, reiniging, afvalinzameling. In deze voertuigen installeren we een smartphone die als digitale passagier gaat meerijden.

Om de 10 meter neemt deze een opname. Na de dienst worden de opnames via wifi automatisch doorgestuurd en anonimiseren we de beelden (‘AVG’). Daarna detecteert ons zwerfafval algoritme of er zwerfafval op de beelden staat.

Deze informatie maken we beschikbaar via een dynamische heatmap, zeg maar een vlekkenkaart, op ons dashboard en de data zelf kan ook toegevoegd worden aan het GIS-systeem van de gemeente.

Door dit regelmatig, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks, te doen krijg je een met feiten onderbouwd beeld van de zwerfafval situatie en kun je datagedreven gaan werken en hierop monitoren.”

Aan welke nieuwe innovaties werken jullie momenteel?

Hugo: “Naast zwerfafval detectie hebben we beta-versies voor herkenning van afvalzakken, scheve paaltjes en asfaltschade. De voertuigen rijden toch, ons platform draait, dus we kunnen dit mooi gaan toevoegen voor een completer beeld over de buitenruimte.”

Waarom vinden jullie dit een duurzame AI toepassing?

Hugo: “Ten eerste maken wij gebruik van bestaande voertuigen dus er hoeven geen extra kilometers gereden te worden; dat is wel zo duurzaam. Wij hoeven daarnaast ook geen voertuigen uit te laten rusten met dure camera’s, zoals bijvoorbeeld gebruikt door Google Streetmap.

Ten tweede beperken we de opslag van beeldmateriaal. De smartphone maakt hoge resolutie beeldopnames. Vanuit privacy perspectief bewaren we oorspronkelijke beelden zo kort mogelijk en anonimiseren we de beelden zo snel mogelijk. Daarbij reduceren we de beeldkwaliteit zodat we de opslagkosten in de Cloud kunnen beperken; dat is gelijk ook wel zo duurzaam.”

Duurzame inspiratie?

SDG11 SDG13Camenai laat zien hoe duurzame steden en gemeenschappen er uit kunnen gaan zien. Smart cities zijn zeker geen futuristisch toekomstbeeld meer; ze zijn er al. Het idee dat we een digitale passagier kunnen toevoegen aan ons dagelijkse leven en daarmee gerichtere actie kunnen nemen tegen zwerfafval spreekt me zeker aan. Een schone buitenruimte willen we allemaal. Ik wil Hugo Bellaart bedanken voor het inkijkje in de keuken bij Camenai.

Gebruik jij je data ook duurzaam?

Ik geloof in een duurzame datawereld en maak daarvoor een inspiratiereis en deel mijn ervaringen in blogs op social media. Gebruik jij je data ook duurzaam? Ik kom graag met je in contact.