Data & Analytics vanuit een social enterprise in Ethiopië.

Data & Analytics vanuit een social enterprise in Ethiopië.

Social enterprise vanuit Ethiopië

Data & analytics vanuit een social enterprise. Rahel Boon-Dejene doet dit vanuit haar geboorteland Ethiopië. Op mijn duurzame data inspiratie reis kwam ik in aanraking met R&D Group een bedrijf gespecialiseerd in impact sourcing jobs onder andere op het gebied van Data & Analytics vanuit Ethiopië.

Ik sprak met Founder en CEO Rahel Boon-Dejene. Wat een onwijs mooi verhaal heeft ze te delen over haar social enterprise en hoe ze daarmee invulling geeft aan maatschappelijk en duurzaam betrokken ondernemen.

Kun je iets vertellen over je achtergrond?

Rahel: “Ik ben geboren in een klein dorpje in Ethiopië en ben op jonge leeftijd gevlucht. Helaas heb ik hierdoor een lastige jeugd gehad maar met veel doorzettingsvermogen heb ik uiteindelijk toch de kans gehad te gaan studeren. Ik kom uit een ondernemende familie en ben overtuigd dat er een meer maatschappelijke en duurzame manier van ondernemen zou moeten bestaan.”

Wat betekent maatschappelijk en duurzaam betrokken ondernemen voor jou?

Rahel: “Tijdens studie ben ik achter het ‘Social Enterprise’ concept gekomen waarin bedrijfsmatige aanpak en winstmaximalisatie ingezet wordt om maatschappelijke en duurzame doelstellingen te behalen. Dit is uiteindelijk mijn purpose geworden.”

Inspirerend. Hoe kwam je op het idee een eigen social enterprise op te zetten?

Rahel: “Ik ben gestart als MVO adviseur maar ik bleek ondernemender en wilde eigenlijk zelf invulling geven aan maatschappelijk zinvolle projecten. Daarom ben ik in een eigen project gestart in mijn geboorteland Ethiopië. Mijn doel is mensen in Ethiopië in staat te stellen zich te ontplooien door werkzaamheden te verrichten voor buitenlandse bedrijven en daarbij een eerlijk loon te krijgen.

Om dit mogelijk te maken ben ik in 2010 R&D Group gestart en ben toen in gesprek gegaan met een van mijn vroegere opdrachtgevers Ortec om een partnership aan te gaan. Uiteindelijk loopt dit nu lange tijd en helpen we Ortec Sports in haar ambitie om heel veel Sports data te verzamelen om de Sports sector te ondersteunen met relevante inzichten in sportprestaties.”

Social enterprise R&D Group in Ethiopië

Waarom is R&D Group als social enterprise interessant voor Nederlandse ICT bedrijven?

Rahel: “Sinds 2010 zijn we actief in verzamelen van kwalitatieve data waarbij mensenwerk noodzakelijk is voor AI data training en content management. Later hebben we onze diensten verbreed naar software ontwikkeling en customer contact management. We zijn 24/7 beschikbaar met meer dan 100 medewerkers voor onze wereldwijd opererende klanten.

Ethiopië heeft een grote populatie met Tech savy jongeren die makkelijk inzetbaar zijn. Wij kunnen snel opschalen door medewerkers aan te trekken en te trainen maar kunnen ze ook langere tijd behouden. We hanteren de Fair wage voorwaarden en hebben hoge standaarden op gebied van productiviteit en kwaliteit. Door dit business model zijn we zeker concurrerend op het internationale speelveld.

Wij zijn gevestigd in het ‘Brussel van Afrika’ Addis Ababa en hebben de ambitie onze impact uit te breiden naar meerdere delen van Afrika. De ontwikkeling van onze medewerkers staat centraal omdat wij willen bijdragen aan de toekomstige generatie van leiders in Afrika.”

Er is een tekort aan dure data scientists in Nederland; zijn jullie een alternatief?

Rahel: “De gemiddelde data scientist wil niet bezig zijn met het verbeteren van de kwaliteit van de data zoals het labelen van data. Dit is precies het werk dat wij kunnen doen bij R&D Group. Door deze activiteiten over te nemen zetten we de data scientist meer in hun kracht en benutten ze hun potentieel beter.”

Duurzame inspiratie?

SDG 8 Eerlijk werk en economische groei vereist de juiste mindset. Wat een onwijs mooi verhaal heeft Rahel Boon-Dejene van R&D Group uit Ethiopië te delen over haar social enterprise en hoe ze daarmee invulling geeft aan maatschappelijk en duurzaam betrokken ondernemen. Ze geeft hiermee invulling aan een hele interessante dimensie van duurzame data: Data & Analytics werkzaamheden duurzaam laten uitvoeren.

Gebruik jij je data ook duurzaam?

Ik geloof in een duurzame datawereld en maak daarvoor een inspiratiereis en deel mijn ervaringen in blogs op social media. Gebruik jij je data ook duurzaam? Ik kom graag met je in contact.